Documentaire over hoogbegaafdheid
Op zaterdag 11 november 2017 was de premiere van mijn tweede documentaire Ongewoon Hoogbegaafd op het Noordelijk Film Festival. In die docu breng ik de verhalen van zes hoogbegaafde kinderen in beeld. Ik heb met de kinderen zelf gesproken, maar ook met hun ouders en leerkrachten en met experts op het gebied van hoogbegaafdheid. Aan bod komen onderwerpen als versnellen, onderpresteren, depressie, jong naar het VO, verrijken, verdiepen, thuiszitters en thuisonderwijs.
Ongewoon Hoogbegaafd is een op zich staand vervolg op de documentaire Gewoon Hoogbegaafd uit 2011. Voor wie hem nog niet kent: in die docu portretteer ik drie hoogbegaafde kinderen en hun schoolervaringen. Déjan, in groep 8, zit in een reguliere schoolklas maar gaat één ochtend in de week naar een plusklas. Marre, in groep 5, zit in een afdeling voor voltijds hoogbegaafdenonderwijs. Haar ouders verhuisden vanuit Noorwegen terug naar Nederland vanwege het onderwijs. Menno, 6 jaar, krijgt thuisonderwijs. Hij liep zowel in het regulier onderwijs als in het voltijds hoogbegaafdenonderwijs volledig vast. Zijn ouders overwegen naar Australië te verhuizen omdat het geven van thuisonderwijs in Nederland in de meeste gevallen verboden is.
Ruim vijf jaar later heb ik deze drie kinderen opnieuw opgezocht. Marre zit inmiddels in 3 VWO, terwijl Déjan binnenkort eindexamen doet op het gymnasium. En hoe is met Menno? Woont hij inmiddels in Australië? Daarnaast heb ik drie jongere kinderen in beeld gebracht. Lewis is 8 jaar en zit in een klas voor voltijds hoogbegaafdenonderwijs. Enéa is 10 jaar en net begonnen in de eerste klas van het gymnasium. Synne, tenslotte, is 9 jaar en een zogenaamde ‘creatief uitdagende’ hoogbegaafde.
Beide documentaires zijn met een beperkt budget gemaakt en zijn geen professionele producties. Desondanks hoop ik dat de verhalen de moeite waard zijn om te bekijken. Benieuwd? Hieronder kun je beide documentaires gratis bekijken!