shutterstock_92324446

Ben je ouder van een (hoog)begaafd kind en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken?

Ben je leerkracht en zou je de (hoog)begaafde kinderen in je klas beter willen begeleiden?

Ben je zelf (hoog)begaafd en zou je lekkerder in je vel willen zitten?

Ingeniosa is er voor (hoog)begaafde kinderen*, hun ouders en hun school/leerkrachten. Omdat deze drie factoren (het kind, ouders en school) met elkaar verband houden, is het wenselijk om op meerdere fronten ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld door het kind op school en thuis te observeren én de adviezen met zowel ouders als leerkracht te delen.
* in de betekenis van ‘cognitief getalenteerd’, oftewel een hoog IQ

School/leerkrachten
De invoering van passend onderwijs vraagt veel van leerkrachten. De leerkracht moet in schoolstaat zijn om elke leerlingen de begeleiding te bieden die hij of zij verdient, ook de (hoog)begaafde leerlingen. In mijn ervaring is de belangrijkste stap die leerkrachten kunnen maken, een stap in het denken. Veel leerkrachten weten nog niet genoeg van (hoog)begaafdheid om zelf te kunnen inschatten wat een leerling nodig heeft. Ik help graag om deze kennis aan te vullen, zodat je het voortaan zelf kunt. Wist je bijvoorbeeld dat je heel rationeel met deze leerlingen in gesprek kunt gaan, ook de jongere leerlingen? Ze zijn vaak uitstekend in staat mee te denken over hun eigen leerproces en obstakels!

Ik ben beschikbaar om mee te denken over individuele leerlingen, maar ook om lezingen of studiemiddagen te verzorgen over (hoog)begaafdheid. Of je nu een brede basis wilt leggen of juist een bepaald onderwerp uitdiepen, het is mogelijk. Daarnaast ben ik als auteur van verrijkingswerk op het gebied van taal en kunst in te zetten als gastdocent voor cognitief getalenteerde leerlingen. Ik kan ook begeleiding bieden bij de combinatie van (hoog)begaafdheid en hooggevoeligheid.

Ouders*
Niets is vervelender dan merken dat je kind niet goed in zijn  vel zit. Misschien komt je zoon elke dag al gefrustreerd zijn
bed uit, maar kan hij niet uitleggen wat hem precies frustreert. Misschien merk je dat je dochter zich niet goed voelt, maar blijft ze volhouden dat shutterstock_53002540alles prima is. Of misschien gaat het al prima met je kind, maar  vraag je je af of versnelling een goed idee is voor jouw kind.

Ik kan je als ervaringsexpert helpen door adviezen en begeleiding te bieden, begeleiding voor je kind te verzorgen of gewoon in gesprek te gaan met jou en je kind. Ook geef ik regelmatig openbare lezingen voor geïnteresseerden. Daarnaast ben ik in te zetten als ‘intermediair’ tussen jou en de school. In alle gevallen vind ik het essentieel om ook met je zoon of dochter zelf te praten. Of je kind nou 4 of 16 is, hij of zij heeft vaak verrassend scherpe inzichten over zijn/haar eigen welzijn. Het zou zonde zijn om die inzichten te missen! Wil je je kind thuis extra uitdagend werk geven of geef je thuisonderwijs? Kijk dan eens bij mijn verrijkingswerk over taal en kunst. Ik kan ook begeleiding bieden bij de combinatie van (hoog)begaafdheid en hooggevoeligheid.

*Als ik over ouders schrijf, bedoel ik dat in de breedste zin van het woord: die persoon of personen die dagelijks voor het kind zorgen.

Het kind zelf
Hoe hard je als (hoog)begaafd kind je best ook doet, je voelt vanzelf dat je anders bent dan shutterstock_105472781andere kinderen. Dat kan problemen opleveren. Als meisje laat je het misschien niet eens merken en probeer je je in alles aan te passen, maar voel je je van binnen onzeker. Op die manier zien mensen niet gauw wat je eigenlijk in huis hebt, en dat is jammer want daardoor wordt het voor jou niet beter. Als jongen wordt je misschien steeds sneller boos of besluit je je helemaal nergens meer wat van aan te trekken. Daar heb je zelf ook niet zoveel aan.

Ik kan je helpen om jezelf en je omgeving beter te begrijpen. Dat kan ik doen door coaching of begeleiding. Heb je zelf andere ideeën over hoe ik jou het beste kan helpen? Ik hoor het graag! Wil je thuis extra uitdagend werk of krijg je thuisonderwijs? Kijk dan eens bij mijn verrijkingswerk over taal en kunst. Ik kan ook begeleiding bieden bij de combinatie van (hoog)begaafdheid en hooggevoeligheid.